Te ciasteczka upiekłem jako prezent dla koleżanki weganki ;) Nie spodziewałem się, że będą aż tak smaczne:) Jest to coś wspaniałego dla fanów masła orzechowego :) W szale pieczenia na Wigilię ze znajomymi nie miałem czasu na zrobienie lepszych zdjęć...:(
Do upieczenia około 16 sporych ciastek potrzebujesz:
- 150g mąki
- 120g masła orzechowego z kawałkami orzeszków
- 100g brązowego cukru + do posypania
- 2 łyżek margaryny wegańskiej
- 1/4 łyżeczki soli
- dużej łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżek musu jabłkowego (rozgotowałem 2 jabłka z łyżką cukru, przetarlem i ostudziłem)
- mleka sojowego lub wody do posmarowania ciasteczek
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C, bez termoobiegu. Wszystkie składniki ciasta zagniataj w misce aż do uzyskania jednolitego ciasta. Podziel ciasto na równe porcje i uformuj z nich kulki, które rozpłaszcz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tworząc w miarę równe kółka. Ciastka nieco rosną, więc układając je zachowaj przynajmniej 5cm odstępy.
Piecz przez 15 minut, następnie wyjmij blachę z piekarnika, posyp ciastka brązowym cukrem, następnie posmaruj każde odrobiną wody lub mleka sojowego i znów posyp cukrem. Wstaw blachę do piekarnika na 5 minut, po tym czasie wyjmij ją i pozostaw na niej ciastka przez około 3 minuty, zdejmij je z papieru i ostudź na kratce.
Smacznego!
Do upieczenia około 16 sporych ciastek potrzebujesz:
- 150g mąki
- 120g masła orzechowego z kawałkami orzeszków
- 100g brązowego cukru + do posypania
- 2 łyżek margaryny wegańskiej
- 1/4 łyżeczki soli
- dużej łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżek musu jabłkowego (rozgotowałem 2 jabłka z łyżką cukru, przetarlem i ostudziłem)
- mleka sojowego lub wody do posmarowania ciasteczek
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C, bez termoobiegu. Wszystkie składniki ciasta zagniataj w misce aż do uzyskania jednolitego ciasta. Podziel ciasto na równe porcje i uformuj z nich kulki, które rozpłaszcz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tworząc w miarę równe kółka. Ciastka nieco rosną, więc układając je zachowaj przynajmniej 5cm odstępy.
Piecz przez 15 minut, następnie wyjmij blachę z piekarnika, posyp ciastka brązowym cukrem, następnie posmaruj każde odrobiną wody lub mleka sojowego i znów posyp cukrem. Wstaw blachę do piekarnika na 5 minut, po tym czasie wyjmij ją i pozostaw na niej ciastka przez około 3 minuty, zdejmij je z papieru i ostudź na kratce.
Smacznego!
cudne ciasteczka:) mniam mniam:)
OdpowiedzUsuń