Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Wegańskie ciasteczka z masłem orzechowym i brązowym cukrem

   Te ciasteczka upiekłem jako prezent dla koleżanki weganki ;) Nie spodziewałem się, że będą aż tak smaczne:) Jest to coś wspaniałego dla fanów masła orzechowego :) W szale pieczenia na Wigilię ze znajomymi nie miałem czasu na zrobienie lepszych zdjęć...:(


    Do upieczenia około 16 sporych ciastek potrzebujesz:

 - 150g mąki
 - 120g masła orzechowego z kawałkami orzeszków
 - 100g brązowego cukru + do posypania
 - 2 łyżek margaryny wegańskiej
 - 1/4 łyżeczki soli
 - dużej łyżeczki proszku do pieczenia
 - 2 łyżek musu jabłkowego (rozgotowałem 2 jabłka z łyżką cukru, przetarlem i ostudziłem)
 - mleka sojowego lub wody do posmarowania ciasteczek

    Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C, bez termoobiegu. Wszystkie składniki ciasta zagniataj w misce aż do uzyskania jednolitego ciasta. Podziel ciasto na równe porcje i uformuj z nich kulki, które rozpłaszcz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tworząc w miarę równe kółka. Ciastka nieco rosną, więc układając je zachowaj przynajmniej 5cm odstępy.
    Piecz przez 15 minut, następnie wyjmij blachę z piekarnika, posyp ciastka brązowym cukrem, następnie posmaruj każde odrobiną wody lub mleka sojowego i znów posyp cukrem. Wstaw blachę do piekarnika na 5 minut, po tym czasie wyjmij ją i pozostaw na niej ciastka przez około 3 minuty, zdejmij je z papieru i ostudź na kratce.

Smacznego!


1 komentarz:

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer