Czekoladowa rozkosz dla podniebienia, dość grzeszna ze względu na czekoladę i masło, czasem jednak warto ze względu na smak i to jak bogaty smak czekolady poprawia nastrój ;)
Co bardziej kojarzy się ze Świętami niż czekolada i orzechy? Niedługo kolejne świąteczne eksperymenty:)
Do ciasta potrzebujesz:
- 1,5 szklanki mąki
- 4 łyżek kakao
- 1,5 szklanki cukru
- 1 kostki masła
- 1 szklanki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajek
Do kremu orzechowego:
- 1 szklanki orzechów włoskich
- pół szklanki gorącego mleka
- 1 kostki masła
- 1 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczek amaretto
- 1 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
+ polewa czekoladowa
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki margaryny
- 2 łyżki śmietany 30%
- cukier puder do posypania
Zacznij od przygotowania ciasta. Utrzyj masło z cukrem aż będzie puszyste, dodaj jajka i pozostałe składniki. Wymiksuj dokladnie i wylej połowę ciasta na posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą tortownicę. Piecz piekarniku w rozgrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Następnie upiecz drugi blat w ten sam sposób
By zrobić krem zmiel drobno orzechy, zalej je gorącym mlekiem i zostaw do ostygnięcia. Masło otrzyj z cukrem na puch i stopniowo dodawaj mleko z orzechami i pozostałe składniki.
Gdy ciasto ostygnie przełóż je kremem i włóż do lodówki. W misce ustawionej nad parującą wodą roztop składniki polewy. Rozprowadź polewę na cieście i odstaw je do lodówki na kilka godzin. Wyjmij z lodoówki pół godziny przed podaniem. Oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Co bardziej kojarzy się ze Świętami niż czekolada i orzechy? Niedługo kolejne świąteczne eksperymenty:)
Do ciasta potrzebujesz:
- 1,5 szklanki mąki
- 4 łyżek kakao
- 1,5 szklanki cukru
- 1 kostki masła
- 1 szklanki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajek
Do kremu orzechowego:
- 1 szklanki orzechów włoskich
- pół szklanki gorącego mleka
- 1 kostki masła
- 1 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczek amaretto
- 1 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
+ polewa czekoladowa
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki margaryny
- 2 łyżki śmietany 30%
- cukier puder do posypania
Zacznij od przygotowania ciasta. Utrzyj masło z cukrem aż będzie puszyste, dodaj jajka i pozostałe składniki. Wymiksuj dokladnie i wylej połowę ciasta na posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą tortownicę. Piecz piekarniku w rozgrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Następnie upiecz drugi blat w ten sam sposób
By zrobić krem zmiel drobno orzechy, zalej je gorącym mlekiem i zostaw do ostygnięcia. Masło otrzyj z cukrem na puch i stopniowo dodawaj mleko z orzechami i pozostałe składniki.
Gdy ciasto ostygnie przełóż je kremem i włóż do lodówki. W misce ustawionej nad parującą wodą roztop składniki polewy. Rozprowadź polewę na cieście i odstaw je do lodówki na kilka godzin. Wyjmij z lodoówki pół godziny przed podaniem. Oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Uwielbiam wszystko co orzechowe ! Ten krem musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńKrem jest smaczny i bardzo pasuje do czekoladowego ciasta:)
UsuńMusi być niezłe :-)
OdpowiedzUsuńMogę użyć jakiegoś innego składnika zamiast amaretto? Czy wtedy cały smak kremu straci sens? :) I jeśli mogę wiedzieć, tortownicę o jakiej średnicy najlepiej użyć w tym przypadku? Z góry dziękuję :D
OdpowiedzUsuńTortownica około 22cm, amaretto moznazastapic jakims alkoholem albo dowac łyżeczkę lub nawet dwie kawy więcej,przez co krem bedzie bardziej kawowy ale rownie smaczny:)
Usuń