Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Dekadenckie placki ziemniaczane z bitą śmietaną i sosem z czarnej porzeczki

    Od zawsze jadam placki ziemniaczane z cukrem, takei lubiłem najbardziej. Dziś jednak stwierdziłem, że chcę spróbować czegoś nowego. Zaszalałem dodając do placków ubitą słodką śmietanę, było warto.


    Do usmażenia kilku placków potrzebujesz:

 - 2 ziemniaków
 - pół marchewki
 - małej cebuli
 - mąki pszennej ( około 3 łyżek)
 - 1 jajka
 - 1/3 łyżeczki soli i szczypty pieprzu

 - oleju do smażenia

    Obrane warzywa zetrzyj na tarce, dodaj jajko, przyprawy i mąkę. Jeśli warzywa puściły dużo soku, dodaj trochę więcej mąki tak, żeby konsystencja nie była płynna a porcje na placki dały się formować łyżką. Smaż na gorącym oleju do brązowo-złotego koloru. Osusz ręcznikiem papierowym. Nie układaj placków jednego na drugim, dzieki temu pozostaną chrupiące.

   Dodatkowo potrzebujesz:

 - kubeczka śmietany 30%
 - cukru
 - soku z cytryny
 - czarnych porzeczek w syropie, ostatecznie dżemu porzeczkowego

    Śmietanę ubij z cukrem do smaku i odrobiną soku z cyrtyny. Porzeczki w syropie gotuj na małym ogniu aż do uzyskania gęstego sosu

    Podawaj ostudzone ze śmietaną i ciepłym sosem porzeczkowym:)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer