wystarczyło na małą babeczkę do święconki i dużą babkę.
Do ciasta potrzebujesz:
- 250g mąki pszennej
- 250g cukru
- 100g magraryny
- 100g masła
- otartej skórki z cytryny
- 4 jajek
- 2 łyżeczek mąki
- aromatu cytrynowego i śmietankowego
- bułki tartej do wysypania formy
Do lukru potrzebujesz
- soku z jednej cytryny
- szklanki cukru pudru
Zacznij od rozpuszczenia masła i margaryny, następnie pozwól im ostygnąć. Zetrzyj skórkę z cytryny na drobnej tarce. Oddziel białka od żółtek, białka ubij na sztywną pianę, żółtka wymiksuj z cukrem. Dodaj tłuszcz, mąkę, proszek do pieczenia i odrobinę aromatów ciągle mieszając. Następnie wrzuć
startą skórkę, dodaj białka
i delikatnie wymieszaj.
Formę posmaruj masłem lub
margaryną i wysyp bułką tartą.
Wylej ciasto do formy, piecz w 180 stopniach C
przez 30 – 40 minut
(im większa forma tym dłużej).
By zrobić lukier wyciśnij sok z cytryny i wymiksuj ze szklanką cukru pudru. Nakładaj go dopiero na wystygnięte ciasto.
Smacznego!!!
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer