Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Babka potrójnie cytrynowa


    Babka idealna na Wielkanoc,  ciasta z tego przepisu 
wystarczyło na małą babeczkę do święconki i dużą babkę.


    Do ciasta potrzebujesz:

- 250g mąki pszennej
- 250g cukru
- 100g magraryny
- 100g masła
- otartej skórki z cytryny
- 4 jajek
- 2 łyżeczek mąki
- aromatu cytrynowego i śmietankowego
- bułki tartej do wysypania formy

    Do lukru potrzebujesz

- soku z jednej cytryny
- szklanki cukru pudru

    Zacznij od rozpuszczenia masła i margaryny, następnie pozwól im ostygnąć. Zetrzyj skórkę z cytryny na drobnej tarce. Oddziel białka od żółtek, białka ubij na sztywną pianę, żółtka wymiksuj z cukrem. Dodaj tłuszcz, mąkę, proszek do pieczenia i odrobinę aromatów ciągle mieszając. Następnie wrzuć 
startą skórkę, dodaj białka
 i delikatnie wymieszaj.

    Formę posmaruj masłem lub
 margaryną i wysyp bułką tartą.

    Wylej ciasto do formy, piecz w 180 stopniach C
przez 30 – 40 minut 
(im większa forma tym dłużej).

    By zrobić lukier wyciśnij sok z cytryny i wymiksuj ze szklanką cukru pudru. Nakładaj go dopiero na wystygnięte ciasto.

Smacznego!!!

 

























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer