Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Tarteletki z farszem pieczarkowo - cebulowo - pietruszkowym i serkiem topionym

    Te tarteletki powstały z powodu nadmiaru ciasta do tarty. Użyłem foremek do babeczek, by uzyskać kształt małych tarteletek.



    Przepis na ciasto jest identyczny jak ten na tartę jabłkowo - jogurtową (z wyjątkiem dodawania cukru)

    Do nadziania 9 tarteletek potrzebujesz:

- 125g pieczarek
- 100g szynki w plasterkach
- 175g kwaśnej śmietany 18%
- pół średniej cebuli
- 100g serka topionego 
- gałązki natki pietruszki
- soli, pieprzu, ostrej papryki, bazylii
- oleju do smażenia


    Pieczarki pokrój w plasterki, szynkę i cebulę  w kostkę. Wrzuć na rozgrzaną patelnię i przesmaż na oleju. Dodaj szczyptę soli, pieprzu, odrobinę papryki i bazylii. Dodaj śmietany i rozdrobnionego serka topionego. Zmniejsz ogień i mieszaj nie pozwalając, by farsz się przypalił. Rozdrobnij natkę pietruszki i wrzuć do gotującego się sosu. Teraz sos musi się zagęścić (ale bez przesady - serek topiony stygnąc stężeje), gdy to się  stanie zdejmij patelnię z gazu i odstaw farsz do wystygnięcia.


  Tarteletki piecz w 180 stopniach C
z termoobiegiem przez około
15 minut, po czym wyjmij je z
piekarnika, nałóż do nich sosu
 i piecz przez kolejne 15 minut
w tej samej temperaturze.
Po wyjęciu z pieca odczekaj
kilka minut zanim zaczniesz
wyjmować je z foremek, by
ciasto stwardniało.


Smacznego!!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer