Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Tarta z serkiem mascarpone, bitą śmietaną i ganache czekoladowym


    Kolejna z moich ulubionych tart - tarta z mascarpone, bitą śmietaną i ganache czekoladowym.





    Przepis na kruche ciasto jest identyczny jak na tartę z nadzieniem jabłkowo - jogurtowym , natomiast zrobienie nadzienia jest bajecznie proste.

    Potrzebujesz tylko:

- 300-350ml śmietanki 30%
- 2 kostki czekolady mlecznej
- łyżeczki masła
- kieliszka wódki lub innego mocnego alkoholu
- 1 opakowania serka mascarpone
- 1 łyżki cukru

   Wykonanie:

    Zacznij od rozgrzania 50-70ml śmietany w garnku, (koniecznie na małym gazie) UWAGA, jeśli nie będziesz jej mieszać, wykipi. Gdy się zagotuje, wrzuć do śmietany połamaną na kawałki czekoladę i zostaw na 2 minuty. W tym czasie w misce ubij resztę śmietany z cukrem, później stopniowo dodawaj serek, delikatnie mieszając. Następnie wróć do rozpuszczającej się czekolady, wrzuć do ciepłej jeszcze masy masło i wlej alkohol - to nada ganache-owi połysku i gładkości. Mieszaj masę  delikatnymi ruchami, by nie dostało się do środka zbyt wiele powietrza. Gdy składniki się połączą, odstaw do ostygnięcia.

    Gdy wyjmiesz z piekarnika i ostudzisz upieczony już kruchy spód, wypełnij go kremem ze śmietany i serka. Użyj długiego, ogrzanego w ciepłej wodzie noża, by wyrównać powierzchnię kremu. Następnie wylej na niego ostudzony, lecz nie stężały ganache (nie studź go w lodówce, a jeśli przestanie być płynny nim reszta ciasta będzie gotowa wystarczy dodać do niego trochę śmietany i ponownie podgrzać na małym ogniu). Wylewając ganache na krem, zaczynaj od środka, dobrym patentem jest wylanie pewnej ilości polewy na ciasto i przechylanie go na boki, by ganache spłynął tworząc gładką glazurę. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na kilka godzin, by nadzienie połączyło się z ciastem.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer