Kolejna z moich ulubionych tart - tarta z mascarpone, bitą śmietaną i ganache czekoladowym.
Przepis na kruche ciasto jest identyczny jak na tartę z nadzieniem jabłkowo - jogurtowym , natomiast zrobienie nadzienia jest bajecznie proste.
Potrzebujesz tylko:
- 300-350ml śmietanki 30%
- 2 kostki czekolady mlecznej
- łyżeczki masła
- kieliszka wódki lub innego mocnego alkoholu
- 1 opakowania serka mascarpone
- 1 łyżki cukru
Wykonanie:
Zacznij od rozgrzania 50-70ml śmietany w garnku, (koniecznie na małym gazie) UWAGA, jeśli nie będziesz jej mieszać, wykipi. Gdy się zagotuje, wrzuć do śmietany połamaną na kawałki czekoladę i zostaw na 2 minuty. W tym czasie w misce ubij resztę śmietany z cukrem, później stopniowo dodawaj serek, delikatnie mieszając. Następnie wróć do rozpuszczającej się czekolady, wrzuć do ciepłej jeszcze masy masło i wlej alkohol - to nada ganache-owi połysku i gładkości. Mieszaj masę delikatnymi ruchami, by nie dostało się do środka zbyt wiele powietrza. Gdy składniki się połączą, odstaw do ostygnięcia.
Gdy wyjmiesz z piekarnika i ostudzisz upieczony już kruchy spód, wypełnij go kremem ze śmietany i serka. Użyj długiego, ogrzanego w ciepłej wodzie noża, by wyrównać powierzchnię kremu. Następnie wylej na niego ostudzony, lecz nie stężały ganache (nie studź go w lodówce, a jeśli przestanie być płynny nim reszta ciasta będzie gotowa wystarczy dodać do niego trochę śmietany i ponownie podgrzać na małym ogniu). Wylewając ganache na krem, zaczynaj od środka, dobrym patentem jest wylanie pewnej ilości polewy na ciasto i przechylanie go na boki, by ganache spłynął tworząc gładką glazurę. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na kilka godzin, by nadzienie połączyło się z ciastem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer