Muffinki te powstały z potrzeby zjedzenia czegoś dobrego w czasie diety Dukana, nie ma w nich zbyt wiele mąki, są za to bogate w błonnik :) Do ich przygotowania przyda się szpryca... i foremki do ciasteczek. Nie powiem na ile sztuk wystarczy przepis, bo zależy to od wielkości ciasteczek i tego, ile dasz nadzienia.
Potrzebujesz:
- 8 łyżek otrąb pszennych
- 8 łyżek otrąb owsianych
- 200g twarogu
- 3 jajek
- 3 łyżek cukru
- budyń czekoladowy
- łyżki kakao
- jakiegoś dżemu lub gęstych powideł do nadzienia
- 2 łyżeczek proszku do pieczenia
- 2 czubatych łyżek mąki
- pół szklanki mleka
Wszystkie składniki, oprócz dżemu, dokładnie wymiksować. Jeśli uzyskana masa jest bardzo gęsta, można dodać jogurtu naturalnego/mleka do osiągnięcia konsystencji bardzo gęstego ciasta naleśnikowego.Takim ciastem wypełnij około 3/5 wysokości każdej foremki, następnie napełnij szprycę dżemem i używając cienkiej końcówki, wprowadź go tuż pod powierzchnię masy tak, by ciasto zajmowało 4/5 wysokości foremki. W ten sposób przygotowane muffinki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz z termoobiegiem przez 20-25 min. Po wyjęciu odczekaj trochę zanim będziesz wyjmował je z foremek, bo gorące mogą się rozpaść.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer