Jeśli chcesz o coś zapytać, coś zaproponować lub zamówić, napisz do mnie! marek.rejmer@gmail.com

Udka z kurczaka na oleju czosnkowym i czerwonym winie

    Dziś postanowiłem zrobić na obiad coś w hiszpańskim stylu po hiszpańsku kurczak smażony na oleju czosnkowym to pollo al ajillo. Tradycyjnie dodaje się do niego białego wina, jednak ja dodałem czerwonego uzyskując ciekawy smak. Najlepiej podawać tego kurczaka z bagietką, którą można zamaczać w czosnkowo - winnym sosie.


    Do dania potrzebujesz:

- 4 udek kurczaka
- 5 ząbków czosnku
- oleju do smażenia
- szklanki wina
- soli, pieprzu, słodkiej papryki 

    Udka umyj i osusz, natrzyj je przyprawami i odstaw na przynajmniej pół godziny. Po tym czasie przygotuj olej czosnkowy: wlej na patelnię tyle oleju, by pokrył całe dno, obierz czosnek i wrzuć całe ząbki na patelnię.

    Cały czas mieszając zarumień go lekko, lecz nie może zrobić się brązowy - wtedy olej stanie się gorzki, powinno to trwać do 2 minut. Wyłów ząbki czosnku z oleju i odłóż je na talerzyk, na patelni umieść kurczaka i smaż go do zrumienienia z obu stron. Gdy będzie już brązowy wlej do patelni szklankę wina i wrzuć czosnek z talerzyka. Teraz pozwól kurczakowi podgotować się, na małym ogniu, w sosie przez minimum 10 minut. Następnie wyłów czosnek a sos, jeśli nie zgęstniał zagęść 1/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Pamiętaj, że nie można jej wsypać wprost n sos, bo zrobią się grudki, trzeba połączyć ją w naczyniu z niewielką ilością sosu, dokładnie wymieszać i dopiero wlać na patelnię.

Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer