Zapiekanka którą możesz zrobić z resztek z lodówki, gdy nie masz siły na gotowanie czegoś skomplikowanego i wykwintnego. Jest wyjątkowo prosta w wykonaniu, potrzebujesz tylko naczynia żaroodpornego.
Do zapiekanki potrzebujesz:
- pół paczki makaronu grubszego niż zwykłe nitki
- mleka
- łyżki ziół prowansalskich
- kilku plasterków żółtego sera
- soli i pieprzu
- kilku łyżek majonezu
- dowolnych składników (polecam pieczarki, pomidora, cebulę),
można dodać kukurydzę, inne warzywa, tuńczyka, paprykę
- z mięs możesz dodać kawałki szynki lub przyprawionego kurczaka
Zacznij od wrzucenia makaronu do naczynia żaroodpornego i zalania go mlekiem, tak by cały nasiąkł (inaczej po upieczeniu będzie twardy), warzywa pokrój na na kawałki, szynkę w kostkę, majonez wymieszaj z ziołami, posól i popieprz wedle uznania (soli należy dać dość dużo by makaron nie był niesmaczny- około łyżeczki). Pozostałe składniki wrzuć do naczynia i wymieszaj z makaronem, dodaj majonez i ponownie wymieszaj.
Na wierzchu ułóż plasterki żółtego sera i piecz w około 200 stopniach C pod przykryciem ( możesz przykryć naczynie folią aluminiową ), przez około 40 minut.
Smacznego!!!
Do zapiekanki potrzebujesz:
- pół paczki makaronu grubszego niż zwykłe nitki
- mleka
- łyżki ziół prowansalskich
- kilku plasterków żółtego sera
- soli i pieprzu
- kilku łyżek majonezu
- dowolnych składników (polecam pieczarki, pomidora, cebulę),
można dodać kukurydzę, inne warzywa, tuńczyka, paprykę
- z mięs możesz dodać kawałki szynki lub przyprawionego kurczaka
Zacznij od wrzucenia makaronu do naczynia żaroodpornego i zalania go mlekiem, tak by cały nasiąkł (inaczej po upieczeniu będzie twardy), warzywa pokrój na na kawałki, szynkę w kostkę, majonez wymieszaj z ziołami, posól i popieprz wedle uznania (soli należy dać dość dużo by makaron nie był niesmaczny- około łyżeczki). Pozostałe składniki wrzuć do naczynia i wymieszaj z makaronem, dodaj majonez i ponownie wymieszaj.
Na wierzchu ułóż plasterki żółtego sera i piecz w około 200 stopniach C pod przykryciem ( możesz przykryć naczynie folią aluminiową ), przez około 40 minut.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer