Placki te przypominają mi dzieciństwo.Bardzo proste w wykonaniu, podstawowy przepis można wzbogacić o cebulę, marchew lub w wersji wytrawnej pieczarki.Placki smakują najlepiej posypane cukrem.
Do placków potrzebujesz:
- 6 dużych ziemniaków
- 2 jajek
- 4 łyżek mąki pszennej
- soli
Do placków potrzebujesz:
- 6 dużych ziemniaków
- 2 jajek
- 4 łyżek mąki pszennej
- soli
- pieprzu
- oleju do smażenia
- cukru do posypania
Ziemniaki umyj i obierz. Zetrzyj je na na tarce na dość dużych oczkach, Dodaj szczyptę soli, odrobinę pieprzu oraz mąkę i jajka.Wymieszaj dokładnie.
Napełnij dno patelni olejem i rozgrzej go. Smaż placki z obu stron do zarumienienia. By nie wchłonęły zbyt dużo tłuszczu po zdjęciu z patelni ułóż je na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar oleju. Podawaj posypane cukrem.
Pamiętaj, że ciasto na placki nie nadaje się do przechowywania gdyż surowe ziemniaki psują się i ciemnieją. Dlatego należy wykorzystać całe od razu.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer