Miodowo- korzenny posmak idealnie pasuje do tych bananowych muffinów. Przepis jak zwykle prosty, więc polecam go każdemu.
Do muffinów potrzebujesz:
-250g mąki
-75g oleju
-120g cukru
-2 bananów
-2 jajek
-łyżeczki miodu
-120ml mleka
-szczypty soli
-2 łyżeczek proszku do pieczenia
-łyżeczki gałki muszkatołowej
-łyżeczki cynamonu
-kilku kropel aromatu waniliowego
Sposób przygotowania jest typowy dla muffinów czyli połącznie suchych składników w jednej misce i mokrych w drugiej. Banany obierz i ugnieć widelcem. Następnie połącz suche i mokre składniki oraz banany, nie powinno być dużych grudek, ale nie chodzi tu o uzyskanie idealnie gładkiej masy, która w tym wypadku zaszkodzi wypiekom; mieszaj ręcznie, nie mikserem. Tak uzyskaną masą napełnij papierki do 2/3 wysokości i piecz z termoobiegiem w 190 stopniach C przez 20 minut. Najlepiej przed wyjęciem nakłuć muffina wykałaczką i sprawdzić, czy jest czysta, jeśli nie, należy piec jeszcze około 5 minut.
Smacznego!!!
Do muffinów potrzebujesz:
-250g mąki
-75g oleju
-120g cukru
-2 bananów
-2 jajek
-łyżeczki miodu
-120ml mleka
-szczypty soli
-2 łyżeczek proszku do pieczenia
-łyżeczki gałki muszkatołowej
-łyżeczki cynamonu
-kilku kropel aromatu waniliowego
Sposób przygotowania jest typowy dla muffinów czyli połącznie suchych składników w jednej misce i mokrych w drugiej. Banany obierz i ugnieć widelcem. Następnie połącz suche i mokre składniki oraz banany, nie powinno być dużych grudek, ale nie chodzi tu o uzyskanie idealnie gładkiej masy, która w tym wypadku zaszkodzi wypiekom; mieszaj ręcznie, nie mikserem. Tak uzyskaną masą napełnij papierki do 2/3 wysokości i piecz z termoobiegiem w 190 stopniach C przez 20 minut. Najlepiej przed wyjęciem nakłuć muffina wykałaczką i sprawdzić, czy jest czysta, jeśli nie, należy piec jeszcze około 5 minut.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer