Zrobiłem dziś lody i zostałem zasypany masą pytań odnośnie przepisu i sposobu wykonania tego smakołyku. Postanowiłem więc napisać od razu przepis choć moja dokumentacja zdjęciowa nie powala, gdyż nie planowałem tak szybkiej publikacji...w każdym razie pyszne i zdrowe lody:
Do przygotowania około litra lodów potrzebujesz:
- 250ml mleka 2%
- 200g śmietany 36%
- 3 dużych żółtek
- 100g cukru
- 1 cukru waniliowego
- szczypty soli
- łyżki mocnego alkoholu
- owoców lub innych dodatków smakowych ( ja użyłem akurat jagody kamczackiej, jednak może być to cokolwiek innego)
- jeśli nie masz maszyny do lodów : lód w kostkach i sól
Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą białą masę, mleko zagotuj z cukrem waniliowy i wlewaj stopniowo do żółtek ciągle mieszając ( lepiej łyżką). Gdy całe mleko będzie już wlane, umieść miskę z masą nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszaj aż masa będzie gorąca, ale nie zacznie się gotować. Następnie umieść miskę w pojemniku z zimną wodą i mieszaj by przyspieszyć chłodzenie, jeśli Ci się nie spieszy po prostu zostaw masę do ostygnięcia. Do chłodnej masy dodaj śmietanę i wymieszaj dokładnie, warto też dodać szczyptę soli dla podbicia smaku i łyżkę alkoholu by lody były bardziej miękkie. Uzyskaną masę przelej do przygotowanej i włączonej maszyny do lodów i pozostaw na godzinę, na sam koniec dorzuć
dodatki smakowe, lepiej zmiażdżyć owoce, gdyż maszyna może sobie z nimi nie poradzić.
Jeśli nie masz maszyny do lodów istnieje inny sposób, kosztuje trochę pracy, ale da radę:) Przygotuj naczynie, w którym umieść lód i sól w ilości ok 1/5 objętości lodu. Dzięki temu lód roztopi się ale będzie miał temperaturę około -15 stopni, co sprawi, że lody będą zamarzać w czasie mieszania. Do lodu z solą włóż miskę z masą lodową i mieszaj ją mikserem na niskich obrotach przez minimum 25 minut, jeśli dasz radę to dłużej, generalnie chodzi o to by możliwie schłodzić i napowietrzyć lody przed włożeniem do zamrażarki, zapobiega to tworzeniu się kryształków lodu. Pod koniec mieszania dołóż dodatki smakowe, następnie co 15-20 minut od umieszczenia w zamrażarce należy lody przemieszać.
Po godzinie w maszynie do lodów ich konsystencja zwykle nie nadaje się do tworzenia kulek, warto więc włożyć lody do zamrażarki na kilka godzin, wtedy będą idealne.
Smacznego!
Do przygotowania około litra lodów potrzebujesz:
- 250ml mleka 2%
- 200g śmietany 36%
- 3 dużych żółtek
- 100g cukru
- 1 cukru waniliowego
- szczypty soli
- łyżki mocnego alkoholu
- owoców lub innych dodatków smakowych ( ja użyłem akurat jagody kamczackiej, jednak może być to cokolwiek innego)
- jeśli nie masz maszyny do lodów : lód w kostkach i sól
Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą białą masę, mleko zagotuj z cukrem waniliowy i wlewaj stopniowo do żółtek ciągle mieszając ( lepiej łyżką). Gdy całe mleko będzie już wlane, umieść miskę z masą nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszaj aż masa będzie gorąca, ale nie zacznie się gotować. Następnie umieść miskę w pojemniku z zimną wodą i mieszaj by przyspieszyć chłodzenie, jeśli Ci się nie spieszy po prostu zostaw masę do ostygnięcia. Do chłodnej masy dodaj śmietanę i wymieszaj dokładnie, warto też dodać szczyptę soli dla podbicia smaku i łyżkę alkoholu by lody były bardziej miękkie. Uzyskaną masę przelej do przygotowanej i włączonej maszyny do lodów i pozostaw na godzinę, na sam koniec dorzuć
dodatki smakowe, lepiej zmiażdżyć owoce, gdyż maszyna może sobie z nimi nie poradzić.
Jeśli nie masz maszyny do lodów istnieje inny sposób, kosztuje trochę pracy, ale da radę:) Przygotuj naczynie, w którym umieść lód i sól w ilości ok 1/5 objętości lodu. Dzięki temu lód roztopi się ale będzie miał temperaturę około -15 stopni, co sprawi, że lody będą zamarzać w czasie mieszania. Do lodu z solą włóż miskę z masą lodową i mieszaj ją mikserem na niskich obrotach przez minimum 25 minut, jeśli dasz radę to dłużej, generalnie chodzi o to by możliwie schłodzić i napowietrzyć lody przed włożeniem do zamrażarki, zapobiega to tworzeniu się kryształków lodu. Pod koniec mieszania dołóż dodatki smakowe, następnie co 15-20 minut od umieszczenia w zamrażarce należy lody przemieszać.
Po godzinie w maszynie do lodów ich konsystencja zwykle nie nadaje się do tworzenia kulek, warto więc włożyć lody do zamrażarki na kilka godzin, wtedy będą idealne.
Smacznego!
Własne przetwory baaaardzo mi imponują! Lody muszą być genialne :)
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.
Czysta rozpusta :) Musiały być boskie :)
OdpowiedzUsuńMarku, podzielenie się z Tobą, tymi które ja zrobiłam, wyszłoby z korzyścią dla mojej figury, bo sama wrąbałam 4. Nie popełnij tego samego błędu, jak już zafundujesz sobie drożdżówki, bo ból brzucha murowany :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :))
lody sa pyszne
OdpowiedzUsuń