Jagoda kamczacka bardzo obrodziła, jej owoce są niezwykle zdrowe i smaczne, wygląd jagód jest dość nietypowy. Są one trochę kwaśniejsze niż borówki, z ciekawym posmakiem, idealnie komponują się z brzoskwiniami i śmietaną. Przepis jest bardzo prosty, każdy sobie poradzi!
Do kruchego ciasta potrzebujesz:
- 250g mąki pszennej
- 120g masła
- 60g cukru
- małego jajka
- 2 łyżeczek śmietany 30%
- szczypty soli
Do nadzienia potrzebujesz:
- 200g jagód kamczackich
- 3 brzoskwiń
- 400g śmietany 30%
- 3 łyżek cukru
Jeśli brzoskwinie nie są bardzo miękkie i słodkie należy je pokroić w kostkę i poddusić pod przykryciem na patelni, na której wcześniej rozpuszcza się łyżkę masła i 3 łyżki cukru i czeka aż powstanie złotawa piana (bez mieszania). Brzoskwinie powinny zmięknąć ale nie rozpadać się.
Zagnieć ciasto z podanych składników, rozwałkuj je cienko i wypełnij nim posmarowaną tłuszczem formę. Dociśnij ciasto do foremki i usuń jego nadmiar. Zrób dziurki w dnie ciasta używając widelca lub wykałaczki i umieść ciasto w lodówce na pół godziny. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni z termoobiegiem, ciasto wyłóż papierem do pieczenia i wysyp cały środek grochem lub specjalnymi obciążnikami do pieczenia, zapobiegnie to deformacji ciasta w czasie pieczenia. Wsadź ciasto do piekarnika na 15 minut, po tym czasie usuń papier z grochem a ciasto piecz jeszcze około 5 minut. Wyjmij i ostudź.
Jeśli brzoskwinie są miękkie i słodkie wystarczy pokroić je w kosteczkę i ułożyć na dnie stygnącej tarty. Ubij śmietanę z cukrem na sztywną pianę i rozprowadź na brzoskwiniach. Całość posyp jagodami kamczackimi. Najlepiej potrzymać w lodówce przez przynajmniej godzinę przed podaniem.
Smacznego!
Do kruchego ciasta potrzebujesz:
- 250g mąki pszennej
- 120g masła
- 60g cukru
- małego jajka
- 2 łyżeczek śmietany 30%
- szczypty soli
Do nadzienia potrzebujesz:
- 200g jagód kamczackich
- 3 brzoskwiń
- 400g śmietany 30%
- 3 łyżek cukru
Jeśli brzoskwinie nie są bardzo miękkie i słodkie należy je pokroić w kostkę i poddusić pod przykryciem na patelni, na której wcześniej rozpuszcza się łyżkę masła i 3 łyżki cukru i czeka aż powstanie złotawa piana (bez mieszania). Brzoskwinie powinny zmięknąć ale nie rozpadać się.
Zagnieć ciasto z podanych składników, rozwałkuj je cienko i wypełnij nim posmarowaną tłuszczem formę. Dociśnij ciasto do foremki i usuń jego nadmiar. Zrób dziurki w dnie ciasta używając widelca lub wykałaczki i umieść ciasto w lodówce na pół godziny. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni z termoobiegiem, ciasto wyłóż papierem do pieczenia i wysyp cały środek grochem lub specjalnymi obciążnikami do pieczenia, zapobiegnie to deformacji ciasta w czasie pieczenia. Wsadź ciasto do piekarnika na 15 minut, po tym czasie usuń papier z grochem a ciasto piecz jeszcze około 5 minut. Wyjmij i ostudź.
Jeśli brzoskwinie są miękkie i słodkie wystarczy pokroić je w kosteczkę i ułożyć na dnie stygnącej tarty. Ubij śmietanę z cukrem na sztywną pianę i rozprowadź na brzoskwiniach. Całość posyp jagodami kamczackimi. Najlepiej potrzymać w lodówce przez przynajmniej godzinę przed podaniem.
Smacznego!
Piękna tarta, zapraszam do mnie na tartę biszkoptową z owocami :)
OdpowiedzUsuńDzieki, biszkoptowej nigdy nie robilem:) Na pewno wpadne;)
UsuńWygląda przepysznie :) Niedawno zadebiutowałam w przyrządzaniu tart! Na jagodową też na pewno przyjdzie czas.
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.
Tarty to nic trudnego, ja po raz.pierwszy pieklem tarte chyba z 5-6 lat temu przez ksiazke wlasnie na temat tart znaleziona w domu ;)
OdpowiedzUsuń