

- 250ml mleka 2%
- 200g śmietany 36%
- 3 dużych żółtek
- 100g cukru
- 1 cukru waniliowego
- szczypty soli
- łyżki mocnego alkoholu
- owoców lub innych dodatków smakowych ( ja użyłem akurat jagody kamczackiej, jednak może być to cokolwiek innego)
- jeśli nie masz maszyny do lodów : lód w kostkach i sól

dodatki smakowe, lepiej zmiażdżyć owoce, gdyż maszyna może sobie z nimi nie poradzić.
Jeśli nie masz maszyny do lodów istnieje inny sposób, kosztuje trochę pracy, ale da radę:) Przygotuj naczynie, w którym umieść lód i sól w ilości ok 1/5 objętości lodu. Dzięki temu lód roztopi się ale będzie miał temperaturę około -15 stopni, co sprawi, że lody będą zamarzać w czasie mieszania. Do lodu z solą włóż miskę z masą lodową i mieszaj ją mikserem na niskich obrotach przez minimum 25 minut, jeśli dasz radę to dłużej, generalnie chodzi o to by możliwie schłodzić i napowietrzyć lody przed włożeniem do zamrażarki, zapobiega to tworzeniu się kryształków lodu. Pod koniec mieszania dołóż dodatki smakowe, następnie co 15-20 minut od umieszczenia w zamrażarce należy lody przemieszać.
Po godzinie w maszynie do lodów ich konsystencja zwykle nie nadaje się do tworzenia kulek, warto więc włożyć lody do zamrażarki na kilka godzin, wtedy będą idealne.
Smacznego!
Własne przetwory baaaardzo mi imponują! Lody muszą być genialne :)
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.
Czysta rozpusta :) Musiały być boskie :)
OdpowiedzUsuńMarku, podzielenie się z Tobą, tymi które ja zrobiłam, wyszłoby z korzyścią dla mojej figury, bo sama wrąbałam 4. Nie popełnij tego samego błędu, jak już zafundujesz sobie drożdżówki, bo ból brzucha murowany :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :))
lody sa pyszne
OdpowiedzUsuń