Będąc w Lidlu natknąłem się na ryż arborio, a że jest dziś dzień ojca, postanowiłem wyręczyć tatę w
gotowaniu obiadu i zrobić risotto. Kurki jakimś cudem też dorwałem w sklepie, w co do tej pory nie wierzę ;)
Do przygotowania risotto dla 4 osób potrzebujesz:
- 500g ryżu arborio
- 1l bulionu mięsnego lub warzywnego
- 250ml białego wina
- 6-7 łyżek masła
- 200g małych kurek
- 6-7 łyżek tartego Grana Padano
- 2 średnich cebul (200g)
- 4 ząbków czosnku
- kilku gałązek rozmarynu
- soli, pieprzu, papryki ostrej
Umyj i osusz grzyby, wybierz do krojenia 2/3 kurek ( te największe i najmniej kształtne ), Posiekaj cebule w drobną kostkę, kurki również pokrój w kostkę. W garnku z grubym dnem roztop 2 łyżki masła, dodaj posiekaną cebulę i smaż na średnim ogniu aż zacznie się szklić, dodaj pokrojone kurki i dalej smaż aż cebula się całkiem zeszkli ale nie zbrązowieje. Do garnka dodaj 2 łyżki masła i wsyp ryż. Pozwól ziarenkom obtoczyć się w maśle ale nie pozwól się im przypalić, musisz nieustannie mieszać zawartość garnka. Dodaj wino i gotuj mieszając aż wino odparuje, następnie stopniowo dolewaj bulion po około szklance i dalej mieszaj.
Czosnek posiekaj, rozmaryn potnij na drobne kawałki i usmaż je ma 2 łyżkach masła wraz z pozostałymi małymi kurkami. Czosnek dodaj na patelnię pod koniec, tak by nie smażył się na niej dłużej niż minutę. Zawartość patelni przelej do garnka z ryżem, który cały czas się gotuje (ogólnie powinno to trwać około 20 minut). Dodawaj bulion aż do wykończenia zapasów. Gdy płynu będzie bardzo mało dosypuj stopniowo ser i mieszaj. Spróbuj i dopraw do smaku pieprzem solą i papryką. podawaj na ciepło posypując każdą porcję drobno tartym serem.
Smacznego!
gotowaniu obiadu i zrobić risotto. Kurki jakimś cudem też dorwałem w sklepie, w co do tej pory nie wierzę ;)
Do przygotowania risotto dla 4 osób potrzebujesz:
- 500g ryżu arborio
- 1l bulionu mięsnego lub warzywnego
- 250ml białego wina
- 6-7 łyżek masła
- 200g małych kurek
- 6-7 łyżek tartego Grana Padano
- 2 średnich cebul (200g)
- 4 ząbków czosnku
- kilku gałązek rozmarynu
- soli, pieprzu, papryki ostrej
Umyj i osusz grzyby, wybierz do krojenia 2/3 kurek ( te największe i najmniej kształtne ), Posiekaj cebule w drobną kostkę, kurki również pokrój w kostkę. W garnku z grubym dnem roztop 2 łyżki masła, dodaj posiekaną cebulę i smaż na średnim ogniu aż zacznie się szklić, dodaj pokrojone kurki i dalej smaż aż cebula się całkiem zeszkli ale nie zbrązowieje. Do garnka dodaj 2 łyżki masła i wsyp ryż. Pozwól ziarenkom obtoczyć się w maśle ale nie pozwól się im przypalić, musisz nieustannie mieszać zawartość garnka. Dodaj wino i gotuj mieszając aż wino odparuje, następnie stopniowo dolewaj bulion po około szklance i dalej mieszaj.
Czosnek posiekaj, rozmaryn potnij na drobne kawałki i usmaż je ma 2 łyżkach masła wraz z pozostałymi małymi kurkami. Czosnek dodaj na patelnię pod koniec, tak by nie smażył się na niej dłużej niż minutę. Zawartość patelni przelej do garnka z ryżem, który cały czas się gotuje (ogólnie powinno to trwać około 20 minut). Dodawaj bulion aż do wykończenia zapasów. Gdy płynu będzie bardzo mało dosypuj stopniowo ser i mieszaj. Spróbuj i dopraw do smaku pieprzem solą i papryką. podawaj na ciepło posypując każdą porcję drobno tartym serem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj, dziękuję za zainteresowanie moim blogiem i komentarz:)
Marek Rejmer